Vrijmetselaarslezing 2018
met Edward van der Tuuk

Dit jaarlijkse, voor iedereen toegankelijke, evenement vindt plaats in de Doopsgezinde Kerk aan de Wirdumerdijk 18 te Leeuwarden.

Datum: 25 april 2018 | Aanvang 20.00 uur | Entree €10 p.p.

DE WAAN VAN DE DAG
en het belang van vertrouwen in tijden van nepnieuws.

Dagelijks worden we blootgesteld aan enorme hoeveelheden informatie. Het valt niet mee om al deze informatie op waarde te schatten; zeker niet als diverse aanspraken op ‘de feiten’ elkaar tegenspreken, en de wereld verdeeld lijkt in verschillende kampen met elk hun eigen waarheid. Het gezag van de journalistiek is tanende, evenals dat van de wetenschap en politiek. Naast nep-nieuws wordt er gesproken over nep-parlement, nep-rechters, nep-wetenschap, etc. Dit knaagt aan het geloof in de legitimiteit van sociale instituties, die de ruggengraat vormen van onze democratische rechtsstaat. Kunnen we het gezag van instituties en het geloof in rationaliteit en objectiviteit herstellen of moeten we een andere weg inslaan?

Sinds de opkomst van de informatie-maatschappij leven we in toenemende mate in een ‘virtuele werkelijkheid’ die geen directe aansluiting heeft met ons eigen leven. Om ons te weer te stellen tegen de ‘waan van de dag’ zouden we wellicht minder moeten vertrouwen op objectieve kennis (‘weten dat’), en moeten leren te vertrouwen op de ervaring die we zelf opdoen. Kunnen we, in interactie met anderen, leren de wereld met wijsheid en vertrouwen tegemoet te treden? Hoe doen we dat?

Edward van der Tuuk is filosoof en docent aan de HOVO/Senioren-academie.

AANMELDEN kunt u via: info.loge282@vrijmetselarij.nl